Single Terlalu Lama Upcoming Malay Drama Review

Karya penulis baru yang berjaya menceriakan hati saya. Tapi tak rasa macam baca buku penulis baru joke sebab gaya olahan macam dah hasilkan banyak buku.Bulan ni saja, 3 daripada 4 buku yang dah dibaca semua kisahnya bikin kacau emosi. Aduh, tekanan lah macam ni kan. Rutin seharian pun macam-macam hal nak kena hadap. Boleh kemurungan kalau berterusan baca buku emosi berat. Sengaja mendera emosi sendiri juga namanya. Maka, saya usaha juga lah cari buku yang santai lalu bertemu lah dengan STL yang posternya lalu lalang kat ‘divider’ FB. Lepas baca beberapa bab melalui ‘interface’ Wattpad yang dikongsi oleh Karya Seni, saya dapat rasakan memang kisah santai sahaja. Dan ya, memang pilihan yang tepat.

4

Mengisahkan Jimin yang sudah lama ‘single’ selepas hubungannya dengan Hanim tidak kesampaian. Nak buat macam mana, keluarga Hanim tidak suka dengan pekerjaan Jimin sebagai welder (jurukimpal) apatahlagi masa tu Jimin baru memulakan kerjayanya. Jimin ‘single’ lebih kurang 12 tahun juga. Tetapi kehadiran Mika akhirnya berjaya buka hati Jimin untuk bercinta semula.

Walaupun ‘taste’ Jimin kali ni lain sikit, tapi itu lah yang hati dia nak sangat. Sebab Mika ni, gadis yang tertukar karakter dengan abang dia si Mikhael a.k.a abg L. Kemudian, jarak umur Jimin dan Mika joke berbeza 13 tahun. Tapi ini tidak menjadi isu utama statement with a double meaning. Yang pasti Jimin nekad, dia nak Mika juga! Seram juga lah dengan perangai Jimin bila dia sudah jatuh cinta. Maklum sajalah sudah lama ‘single’ and umur jest lagi 2 tahun genap 40 tahun. Dia punya semangat bercinta tu lain macam.

Maka, bermula lah babak Jimin mengurat Mika. Ada lah babak tarik bone sedikit sebab Mika keliru dengan perasaan sendiri. Nampaknya Mika ni bukan sahaja keliru dengan jantina sendiri, dengan perasaan sendiri joke dia tidak yakin. Bila Jimin dah berjaya buat Mika sukakan dia, Jimin terpaksa menghadapi isu yang sama dengan keluarga Hanim dulu dimana kali ini mak Mika pula tidak suka dengan perkerjaannya. Aduhai, kasihan abang Jimin. Padahal Jimin tu poket tebal dan pewaris segala harta keluarga dia.

Bercakap mengenai karakter, kalau bukan sebab perangai ‘seram’ Jimin, nak saja saya bagi 5 bintang penuh. Saya tak berkenan sungguh lah dengan perangai lepas laku Jimin terhadap Mika. Suka sentuh sana sini. Ternoda pembacaan saya yang suci murni. Haish, kacau pembacaan betul! Jimin juga digelar ‘budak setan’ di kalangan kawan-kawan yang mengenalinya sebab dia nakal yang mana suka kacau kawan masa kerja. Mulut joke celupar, suka cakap lepas. Pada saya, memang patut digelar ‘setan’ joke sebab perangai lepas laku tu. Itu jelas sangat. Satu hal lagi (masalah diri sendiri pula) setiap kali membayangkan watak Jimin, muka Remy Ishak pula yang muncul dalam kepala. Aduiii. Sebab gambaran karakter Jimin tu lah rasanya. Dah lah saya ni tidak kenal ramai sangat pelakon-pelakon lelaki. Yang seorang itu juga lah yang muncul.

Karakter Mika sebagai gadis tomboi tidak buat saya rasa jengkel. Perilaku wataknya saya rasa semulajadi dan tidak dibuat-buat. Pandai penulis olah karakter Mika. Watak-watak lain pula seperti Hisyam (kawan baik Jimin), nek Sariah, abang L dll semuanya menguatkan lagi jalan cerita STL dan buat saya terhibur.

Pengulangan gelaran ‘budak setan’ agak banyak rasa macam menganggu pembacaan sedikit (pada saya lah). Babak Jimin ajak Mika keluar makan tu joke saya rasa macam banyak sangat. Saya ternanti-nanti babak keluarga Hanim menyesal sebab tolak Jimin dulu tapi tidak ada. Kalau ada kan, bagus. Kasi pengajaran sikit. Jangan suka pandang rendah dengan pekerjaan orang. Rezeki setiap orang bukan kita yang tentukan. Selagi mana kita berusaha di jalan yang betul, pasti beroleh hasil.

Secara keseluruhan, saya seronok baca STL. Cerita biasa-biasa sahaja. Tidak memberatkan kepala. Pilihan yang tepat pada waktu saya memerlukan bacaan yang santai. Bukan mudah essential pilih-pilih saja tapi dapat bacaan yang diharapkan. Tahniah penulis untuk kelahiran STL. Lepas ni saya mungkin tidak teragak-agak untuk beli buku penulis yang seterusnyaNovel Single Terlalu Lama nukilan PyNat Mouri. Katanya ini percubaan pertama penulis. Iye ke ni percubaan pertama? Haha. Sebab perjalanan cerita yang ditulis sangat lancar dan tidak ada yang mengganggu fokus pembacaan. Bermakna, setiap bab yang dikarang tidak ada yang membosankan bagi saya.

Berkisar mengenai Jimin yang membujang terlalu lama selepas dikecewakan. Namun tanpa disangka dia bertemu dengan Mika, ‘lelaki cantik’. Dari situ bermulalah adegan anjing dan kucing. Itulah orang individualized construction dari benci bertukar sayang. Dengan perbezaan umur yang agak jauh, makin bertambah mulut laser masing-masing.

Secara keseluruhannya, novel Single terlalu Lama! ini merupakan sebuah naskhah yang santai dan mudah dihadam. Tidak bermain dengan emosi atau gerak cerita yang terlalu berat. Dan apa yang menarik bagi saya tentang pekerjaan seorang ‘welder’ diketengahkan dalam novel ini. Sebagai pembaca, benda-benda baru seperti ini sedikit sebanyak menambah input berguna dan tidaklah orang menganggap membaca novel ini ‘buang masa’Selalu nampak novel ni di popular book, tapi tak berani nak beli sebab takut tak best.. Tiba2, baru2 ni tergerak hati nak beli.. Additionally, yes tak menyesal beli.. Ceta dia sangat2 lah best.. Ceta dia lain dari novel lain.. Selama ni ingat kalau heroin berwatak searing young lady mesti tak best, tapi lepas baca novel ni betul2 buat fikiran saya berubah.. Tahniah buat penulis yang berjaya buat buku ni menjadi 1 novel yang menarik.. Lawak2 dalam novel ni jest boleh sampai saya sakit perut, sangat2 terkena dalam hatiNantikan show bersiri ‘Single Terlalu Lama’ di TV3. Performance arahan Ungku Ismail Aziz, terbitan Radius One Sdn Bhd.

SINGLE TERLALU LAMA

  1. TARIKH TAYANGAN : 2021
  2. WAKTU SIARAN
  3. SIARAN TV : TV3
  4. PENGARAH : Ungku Ismail Aziz
  5. PRODUKSI : Radius One Sdn Bhd
  6. PELAKON : Ungku Ismail Aziz, Riz Amin, Anas Ridzuan, Shah Kimin, Julia Farhana, Dayana Roza, Lia Natalia, Azar Azmi, Noorkhiriah, Zila Bakarin, Uchee Fukada, Norman Hakim

WATAK PELAKON

  • Ungku Ismail Aziz sebagai Andy
  • Riz Amin sebagai Raiz Amani
  • Julia Farhana sebagai Jasmine
  • Noorkhiriah sebagai Habibah
  • Zila Bakarin sebagai Mahani
  • Uchee Fukada sebagai Halena
  • Norman Hakim sebagai Dr.Farid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *