Tak Sempurna Mencintaimu Malay Upcoming Drama Review

Pertemuan antara mata redup dan mata kuyu itu tidak indah. Ia menyakitkan. Hinggakan si mata redup mahu lupakan segalanya dan tidak mahu terhutang apa-apa. Sebaliknya pula pada pemilik mata kuyu itu. Selagi gadis bernama Siratul itu belum selesaikan hutangnya, dia tak akan biarkan gadis itu begitu sahaja. Ya, katalah dia kejam. Kenyataannya, memang dunia ini kejam! Dia juga pernah menjadi mangsa.

2

  • Wajah, lirik mata dan individualized association altered construction Siratul kedengaran begitu jengkel pada pendengaran Mustaqim. Tapi entah mengapa… Yang jengkel itulah yang dia mahu pandang, yang mahu dia tatap dan mahu dia dengar.
  • Aku buat kau gila dekat aku. Baru kau tahu
  • Memang dasar orang gila!
  • Hingga satu hari, bila Siratul mula membuka hati… Lelaki itu berdusta dengannya. Dia marah kerana rasa sayang yang mula bercambah.
  • Kau beli adik aku dengan duit dan kau jangan ingat, kau mampu beli aku dengan duit kau!
  • Bukan niat aku nak sakiti kau, Siratul…
  • Mustaqim bingung. Tak… Dia merancang yang indah sebenarnya. Kerana dihalau pergi, dia berlalu bersama cinta yang wujud buat pertama kali dalam hati.
  • Akhirnya, Siratul mengerti tentang apa yang telah Mustaqim lalui sepuluh tahun dulu hingga meninggalkan parut dalam angkara cinta yang dusta yang memaksa dia menjadi yatim piatu sebelum waktu. Cinta dusta yang menghantui hingga kini.
  • Kalau dia tu, pedang yang menghunus… saya akan jadi perisai yang bantu awak bertahan.” – SIRATUL
  • Tapi, benarlah. Merancang itu percuma tapi ketentuan boleh jadi berbeza. Mustaqim sekali lagi bertarung dengan ujian bila antara dia, Siratul dan Melisa… Hanya dipisahkan oleh satu garisan halus bernama kematian.
  • You pergi dulu, Taqim. I akan menyusul..
  • Tak bahagia di dunia, kau akan bahagia di syurga..
  • Maafkan aku sebab dah bawa cinta tak sempurna dalam hidup kau.

Nyawa mereka berdua bagai di hujung helaan. Mustaqim bangkit bersama sisa-sisa nafas yang ada demi Siratul. Namum adakah dia masih gagah untuk menghayun pedang melawan ujian itu bula perisainya tumbang? Dia sendiri tak pastiWatak Mustaqim is an authentic butt face di permulaan cerita sampaikan N terfikir sama ada N membuat kesilapan membeli novel ini. Biasanya watak novel RM ada satu connect with yang susah nak jumpa dalam novel-novel yang lain so the way that si Mustaqim ni irritated me buat N terkejut sat.

Walaupun story ini nipis, N rasa ia cukup serba-serbi untuk menjadikan TSM satu novel yang padat dengan pelbagai emosi dan pengisian. Ia bukanlah satu novel yang ‘kosong’ yang hanya diisi dengan ayat-ayat manis membaca hasil nukilan puan penulis hebat Rehan.Makhtar, pembaca perlu sabar nak menghayati setiap baris ayat. cerita bergerak perlahan, tenang walaupun sebenar sebalik ketenangan itu, ribut melanda. olahan ayat seperti biasa, puitis dan mampu menarik keseluruhan emosi pembaca mendakap kisah yang disampaikan.

kali ini siratul. gadis yang sangat kuat semangat walaupun hanya punya beberapa keping duit not kecil dalam poket. senyumannya digambarkan adalah lakaran hatinya yang lembut tapi berpendirian. bila bertemu dengan mustaqim, sesabar mana joke dia, tetap goyah bila tindakan mustaqim mencabar laras kehidupannya.

tapi manusia punya akal untuk berfikir. sentiasa boleh berfikir selagi kewarasan ada. mustaqim sendiri, walau seteruk mana perangainya, jauh lubuk hati masih ada rasa perikemanusiaan. pada siratul pastinya.

fitnah. bahaya. mampu merobek segala ketenangan yang ada dalam kehidupan. masakan tidak, sebab fitnahlah datuk mustapha menghukum mustaqim seberat-beratnya tanpa usul periksa. tapi apa yang sebenarnya manusia seperti melisa dapat bila fitnah ditabur. kepuasan hati?

dendam juga satu perkara yang mampu menyemarak programming interface amarah. mampu membuat manusia hilang pertimbangan dan akhirnya mencelakakan diri sendiri.

bila sifat negatif ini dilempar jauh, akan amanlah manusia. dugaan sememangnya akan mendatang dan berlalu. selagi nyawa dikandung badan, selagi itulah perlu hadapi segalanya dengan tenang. siratul mustaqim, bahagia mereka setelah diuji berkali-kali hingga sampai satu ketika berasa sangat lelah. tapi haruskah kita manusia yang diberi peluang hidup atas muka bumi ini mengalah selagi belum tiba masanya?

cinta. datang sebenarnya boleh diduga, cuma akal dan hati adakala tidak selari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *